AED

Een AED redt levens

Zoll AED Plus grootHet kan ook u overkomen! Een familielid, vriend, collega of zelfs onbekende kan plotseling neervallen met een hartstilstand. Weet u hoe u dit slachtoffer het snelste kunt helpen? Elke minuut is namelijk cruciaal!

Elke week worden in Nederland 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Bij het ontbreken van snelle en adequate hulp overleeft slechts 2-5% van de slachtoffers dit.

Drie handelingen kunnen een leven redden!

Indien een omstander of getuige in de eerste zes minuten bij een hartstilstand direct:

  1. de hulpdiensten 112 alarmeert
  2. start met reanimatie
  3. een AED (Automatische Externe Defibrillator) inzet

kan de kans op overleving toenemen van 2-5% tot maar liefst 90%.

Waarom een AED?

Met een AED binnen handbereik hoeven omstanders niet te wachten tot een ambulance ter plaatse is. De eerste 6 minuten zijn namelijk cruciaal wanneer een slachtoffer zijn/haar bewustzijn verliest en dient er hierna snel gehandeld te worden. Zeker met de toegenomen verkeersdrukte komt het steeds vaker voor dat een ambulance op zijn vroegst na 10 tot 15minuten ter plaatse is. Voor het slachtoffer is het dan vaak te laat.

Met een eigen AED in uw bedrijf, bij de (sport)vereniging of thuis kunt u deze direct inzetten en vergroot u de overlevingskansen van het slachtoffer van 2-5% naar maar liefst 90%.

Wat doet een AED eigenlijk?

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een compact en eenvoudig te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie).

Het apparaat voert zodra de electroden zijn aangesloten op het slachtoffer een analyse uit om vast te stellen wat er aan de hand is. Mocht er inderdaad sprake zijn van een fibrillerend hart (in de volksmond hartstilstand) zal het apparaat adviseren een schok toe te dienen om het hart te de-fibrilleren. Indien er een andere medische oorzaak is, zal er geen schok toegediend kunnen worden.

Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Een korte instructie of training vooraf is dan wel vereist. Bij Ruiten Veiligheids Opleidingen kunt u terecht voor zo’n training. Bel of mail ons wanneer u belangstelling heeft!